Posted on

Normal eller unik?

Jag tror egentligen att ingen är normal. Att vi alla är unika. Men att samhället försöker få oss till samma homogena massa där alla ska passa in i ett eller några fack. Om det inte finns ett fack som passar, ja då är det nåt fel. Och fel måste åtgärdas.

Och let’s face it. Jag är marknadsförare. Jag har byggt en hel karriär på att dela in människor i olika grupper, segment, och ge dem olika egenskaper. Men det är en helt annan sak.

När vi pratar om individer så är jag så otroligt hundraprocentigt säker på att företag och samhället skulle ha så mycket att vinna på att, istället för att försöka göra oss likadana, se till de styrkor och svagheter som den enskilde individen besitter. Och anpassa sig efter dessa.

Vi lever 2015, internet gör att sååååå många skulle kunna jobba på en tid och plats som passar dem bättre än det vanliga kontoret 8-17. Och ja, jag vet. Detta går inte att applicera på alla arbetsgrupper. Det skulle vara jättesvårt att operera en patient på distans. Men allt behöver inte alltid gälla alla. Det är det som är det fina i kråksången. Allt behöver inte gälla alla!

Ta min skolgång som exempel. När jag började skolan så var jag redan en hejare på matte och hade redan tagit mig igenom de första böckerna (med en mamma som var lågstadielärare är det kanske inte jättekonstigt). Istället för att då få börja i en senare bok blev jag ändå tvingad att börja om från början. Hur bra tror ni det gick för någon med koncentrationssvårigheter att sitta och skriva hela sidor med 1, 2 och 3or? Här borde min lärare ju istället ha plockat upp mitt uppenbara intresse och gett mig lite utmaningar.

Och jag vet, skolan saknar resurser. Men jag tror ändå att en väldigt stor del, både i mindsetet hos lärare och hos dem som fördelar pengarna, sitter i att alla ska vara lika.

Jag tror att företagen skulle vara ett bra ställe att ändra det här mindsetet på. För någonstans så måste det ju börja! tänk en arbetsplats där du får betalt för det du gör. För att du levererar dina tydliga mål. Du kan jobba när du vill och var du vill. Så länge du levererar dina mål. Möten går att ha över länk. Och låt oss vara ärliga. De allra flesta möten som du har idag är rätt onödiga. Men med en striktare mötesstruktur skulle mötena kunna minimeras och tiden istället gå till att leverera.

För mig blev lösningen att starta eget. Jag kan ta pauser och vila när jag behöver det. Jag kan jobba kvällar och helger om det behövs. Jag kan sitta framför tvn, på ett cafe eller vid mitt skrivbord. Eller varför inte på en strand i Thailand. Ok, det har jag inte råd med än, men jag kommer dit.

Det är iaf en av de bästa insikterna efter min resa. Att jag behöver inte längre kämpa för att försöka bli normal utan kan istället lägga energin på att vara unik.

Standard RGB

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *