Posted on

Grattis till oss

Internationella kvinnodagen. Grattis till alla oss kvinnor. Jag tänkte att jag skulle skriva en lista på saker som du gratulerar mig för när du säger ”Grattis” idag. Men jag blev så arg, så jag valde att avsluta skrivandet och ta bort den. Men låt oss jämföra det med att du grattar någon med Aids på internationella Aids-dagen. Grattis till att du har blivit sjuk. Nä, det är iaf inget jag gör. Tycker det hade varit ganska elakt gjort.

Här kommer en liten lista på saker du kan göra istället i lite olika situationer:

 1. Hör du någon säga ”Grattis på kvinnodagen!” – informera om att det är fel att gratulera idag. Du kan säga ”Att gratta någon för att vara kvinna idag är som att säga grattis till att du är född till kvinna och hela tiden blir diskriminerad”. Helt ok om du hellre vill sno min jämförelse med Aids.
 2. Drar någon ett sexistiskt skämt – säg ifrån och ifrågasätt. Att vara tyst är att hålla med.
 3. Sitter du i möte – fundera på om du låter kvinnorna i mötet ta plats, är de ens där? Avbryt inte och säg ifrån om någon annan gör det.
 4. Ser du en sexistisk reklam – anmäl
 5. Visa var du står genom att gilla eller dela inlägg på FB eller andra sociala medier.
 6. Har du en kollega som är hemma på föräldraledighet – dubbelkolla med chefen så att hen har blivit inbjuden till aktiviteter, utbildningar och lönesamtal.
 7. Fundera på hur det ser ut hos er, gör ni lika mycket ”obetalt arbete”?

”Men har inte feminismen gått för långt ändå?”

Nej. Feminism är kampen för jämställdhet. Fundera på det ett tag. Jämställdhet. Dvs att alla är lika värda och alla behandlas lika. HUR kan den kampen gå för långt?

De som säger att feminismen har gått för långt verkar mest bara vilja rättfärdiga sitt egna beteende eller skaffa snabba poänger under eftermiddagsfikat. Ett ”bra” exempel är väl det eviga hatet mot kvinnor som inte rakat sig under armarna. Eller gud förbjude bikinilinjen!

Att någon har håriga armhålor kanske är något som du tycker är fult. Helt ok (eller nja, med tanke på varför du eg tycker det är fult så känns det inte helt ok men dit orkar jag inte dra diskussionen nu), men det feminismen handlar om är ju just det – allas lika värde. Rätten att bestämma över sin egna kropp. Det skadar inte dig att en person har håriga ben eller armhålor, eller hår någon annanstans heller för den delen. Precis lika lite som det skadar mig att du har fula skor.

(Pssssssst. Här kan du också säga ifrån. Du får mer än gärna sno min jämförelse med skor.”)

”Men vaddå? Ska jag behöva ta fram ett kontrakt som vi ska skriva på för att kunna bevisa samtycke”

Jag håller med. Kontrakt och administration är väldigt sällan sexigt. Men:

 1. Fråga om du är det minsta osäker… Fråga förresten ändå, det är ganska troligt att du inte kan tyda signalerna rätt. Det kan faktiskt vara så att även DU haft sex med någon mot dennes vilja. Känns det bra?
 2. Om någon säger nej så betyder det nej
 3. Ligg inte med någon som är för onykter
 4. Tjata inte
 5. Om någon inte verkar engagerad i sexet så har det antagligen inte att göra med att hen är dålig i sängen. Hen vill helt enkelt inte ligga med dig. Så sluta med det.
 6. Ifrågasätt när någon berättar om tjatsex osv.

Jag har liksom aldrig riktigt fattat det där. Varför vilja ligga med någon som inte verkligen vill ligga med dig. Varför vill någon tjata sig till sex? Varför vill någon ligga med någon som uppenbarligen är för full för att ha koll på vad hen vill? Och hur i helvete har det gått så långt så det skryts om det? JAG FATTAR INTE!

”Klart att alla är lika värda. Men jag gillar inte ordet feminism.”

Trist för dig. Nu råkar det vara så att feminismen är den ideologi som kämpar för det här. Om du har något emot att ordet har en ”klang åt det kvinnliga hållet” så kanske du ska fundera på varför du ser det som något dåligt…

Tror du på allas lika värde. Tycker du att alla har rätt till samma lön för lika arbete. Tycker du att våldtäkt är dumt. Ja, men då är du feminist. Oavsett vad du säger.

Nästa gång du säger att feminismen gått för långt säger du att jag inte är värd samma lön som en man med samma kvalifikationer och som presterar på samma nivå på samma arbete.

Nästa gång du säger att du är emot en samtyckeslag så säger du att jag inte äger rätten till min kropp och att jag får skylla mig själv som blivit våldtagen.

Nästa gång du säger att du inte är feminist säger du att du INTE tror på allas lika värde.

 

Så snälla. Säg inte grattis till mig idag.

vi-håller-händer

 

 

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kommentera

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *