Posted on

Är tid pengar?

Bokföra, deklarera, sälja, skapa en bra site, ha koll på regler, betala fakturor, sköta sociala medier, ha kontakt med leverantörer, ständig koll på mailen, nätverka, pitcha, gå på möten, inspireras, laga skrivaren, blogga, skriva affärsplaner, jaga betalningar, skriva offerter, fotografera, byta batterier. Som egen företagare så är det en himla massa som ska göras, du är antingen ensam eller har kanske ett mindre team runtomkring dig. Och det blir nog lätt att du gör allt eller lite av varje.

Läskigt med konsulter och kan själv

Att ta in konsulter hit och dit kan kännas läskigt och dyrt. Men det är då det gäller att börja tänka till. Som jag skrev igår så har jag precis tagit in hjälp för att ta hand om min deklaration, och jag planerar att ta hjälp med bokföringen i framtiden. Men hur kom jag då fram till att det var rätt väg att gå? Jag är utbildad ekonom, och KAN faktiskt klara av att göra deklarationen själv. Men ändå gör jag det inte. Här är varför.

Begränsad tid

Hur mycket jag än önskar det så har dygnet bara 24 timmar, och jag har bara X antal timmar som jag vill/klarar av att jobba. Familjen ska ha sitt, jag behöver vila osv. Hur många timmar vi är villiga eller har möjlighet att arbeta varje dag är såklart olika. Men det som är gemensamt för alla är att vi behöver bestämma vad vi ska göra med vår begränsade tid.

Prioriteringar

Om jag skulle sitta med deklarationen så skulle det ta en hel dag, minst. Antagligen även ett gäng telefonsamtal och sms med min älskade syster, ångest över att saker skulle bli fel osv. Men låt oss säga en dag. Under den dagen skulle jag istället kunna ha jobbat 8 timmar som jag skulle kunna ta betalt för eller jag hade kunnat jobba för att få in en ny kund som gett intäkter under flera månader framöver. Jag får inte bara en massa ångest. Jag missar också chansen att fakturera 8 timmar eller dra in ännu mer.

Kostnaden

Hade jag gjort deklarationen själv, så hade deklarationen alltså kostat mig 8 timmar i förlorade intäkter. Istället betalar jag nu en bokföringsbyrå. Ett jobb som tar dem max 3 timmar. För det är det här som de är bra på. Det är bokföring som de kan. Därför går det snabbare för dem och det blir därför billigare, och rätt!

Tid är pengar

Självklart så behöver du som egenföretagare hålla nere kostnaderna. Det går inte att ta in konsulter/anställda för allt. Då har ju inte du någonting att göra. Men det är också viktigt att komma ihåg att tid är pengar och investeringar både i form av tid och i form av pengar kan och ska löna sig.

Vad kan du leja bort?

Min uppmaning är helt enkelt att ta en funderare på vad det är du kan leja bort? Vad kostar det i tid för dig att göra? Tappar du intäkter om det inte blir gjort? Kan du få bättre effekt om någon som ”kan” gör det åt dig? Du vet ju redan vad jag kan hjälpa dig med… (Sociala medier och content alltså… om någon missat det… jag kan rita också…)

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kommentera

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *