Posted on

Content marketing – en fluga?

RockEm Content marketing fika

Content marketing har verkligen blivit ett modeord och det snackas om att det är en fluga som kommer att dö ut. Men content marketing är egentligen inget nytt påfund. Vi har alltid, mer eller mindre, berättat historien bakom våra företag och vad vi vill förmedla med dem och med våra varumärken.

Michelinguiden – ett gott exempel

Michelin sålde bildäck i Frankrike och ville öka sin försäljning. För att öka sin försäljning behövde däcken slitas, och för att det skulle ske så behövde fransmännen köra mer bil. Det man på Michelin gjorde då var att tänka till ordentligt.

Vad var det som skulle få fransmännen att köra mer bil? Mat såklart! Fransmännen älskar mat och Michelin räknade ut att de skulle vara villiga att resa med sina bilar för att få tag på den godaste maten.

Lösningen blev den idag världskända Guide Michelin. Genom att lista de bästa restaurangerna på landsbygden fick de fransmännen att köra mer bil, och därmed köpa fler däck.

Och lite mer lekfullt

Ett annat lysande exempel på content marketing är Hasbro. Hasbro är  en leksakstillverkare och har länge arbetat med content marketing genom tv-shower och filmer. Sedan 1954 har man producerat Disney-leksaker och 1969 köpte man sin första tv-producent, Burt Claster Enterprise, och började tillverka leksaker till programmet Romper Room.

Mer känt för oss svenskar är kanske samarbetet med Marvel. Där kan man snacka content marketing!

Ingen fluga alltså

Så, content marketing är nog ingen fluga. I så fall måste det vara en väldigt envis och långlivad sådan. Därför är det helt klart värt att satsa på. Oavsett om ditt företag är stort eller litet så är det alltid bra att bygga relationer med dina kunder och på så sätt hjälpa dem att göra sina köpbeslut.

Jag har inte råd med en hollywoodproduktion

Inte jag heller! Och det passar kanske inte alla produkter heller. Men jag är ganska säker på att du kan göra någonting mer åt content-hållet.

  • Starta ett instagramkonto och visa upp din vardag, hur dina produkter tas fram eller i vilka miljöer de syns.
  • Blogga, twittra, facebooka om ämnen som engagerar dina kunder – är det inredningsprodukter så är kanske trender inom inredning ett bra alternativ, säljer du ekologiska morötter kan du driva information om ekologisk och närodlad mat.
  • Dela med dig av dina tips – ett fantastiskt exempel är Gotlands Cykeluthyrning som gjort en app med tips på olika platser på Gotland. Dit man såklart kan ta sig med sin hyrcykel.
Posted on

Vad är content marketing?

Three smiling fingers that are very happy.

Söker du runt på nätet så hittar du en rad olika förklaringar och citat. Kanske för att det som produceras är olika för olika personer och bolag. Bloggar är inte det rätta valet för alla, på samma sätt som att alla företag inte har resurserna till att producera en egen tv-serie. Och tur är kanske det?

Enligt Wikipedia är content marketing:

Ett medel inom marknadsförings- och kommunikationsbranschen. Det syftar på att med en smart strategi och redaktionell ton skapa ett kommunikationsinnehåll som attraherar målgruppen. Detta ska göras i rätt kanal och med anpassning av innehållet för den särskilda kanalen och målgruppen.

Content marketing enligt RockEm

För mig handlar content marketing om att skapa en historia, att informera och engagera. Du kommunicera med kunden utan att direkt sälja en produkt och skapar på så sätt en långvarig och stark relation.

Genom att berätta om ditt företag, vad ni gör, vad ni kan, hur era produkter tas fram, vad som händer inom ert verksamhetsområde och så vidare, visar du kunden vägen mot rätt köpbeslut.

Långsiktigt

Med andra ord så handlar content marketing om mer än att bara blogga lite. Precis som med all marknadsföring, och allt du gör i ditt företag, så handlar det om att ha en strategi, och hålla sig till den strategin. Det är klart att analyser kan visa på att du gör fel saker och då får du såklart omarbeta strategin. Men det är viktigt att komma ihåg att content marketing handlar om att bygga relationer. Det är något som tar tid, både att bygga och att underhålla.

Content marketing är alltså inte en quickfix för att sälja lite extra. Det är ett långsiktigt varumärkesarbete som kan låta dig ta stora steg under en längre tidsperiod.

Posted on

Att inte kunna kräva gränser

Imorse vaknade jag av att Anton klättrade över mig och la sig med huvudet på min arm för att mysa. Att få snuffsa i hans sovvarma hår var ett underbart sätt att få vakna upp ur en alltför verklig dröm som påminde om jobbigt förflutet.

Drömmen handlade om att inte våga sätta gränser för vad som är ok att göra med mig och min kropp. Att gå med på saker jag egentligen inte vill göra efter att jag sagt nej, men inte vågat slåss för min rätt till att säga nej.

Trigger 1

Triggern till varför drömmen kom nu känns relativ självklar. Dels var vi på konsert för drygt en vecka sen. Bandet Steel Panther drog upp ett gäng tjejer på scenen. Dessa hetsades till att visa upp sig ala ”visa tuttarna”, mycket sexsnack och även prat om hur sångaren ville våldta en av tjejerna i röven när hon sov. Fräscht, jävligt fräscht.

Utöver våldtäktssnacket som nog inte behöver förklaras varför det inte är ok. Så fick det här mig att fundera på hur mycket tjejerna gick med på att visa/göra på scenen trots att de inte ville. Var det någon där som inte vågade säga nej pga trycket från publiken, upplevda förväntningar osv? Troligheten känns rätt hög.

Förstå mig rätt, jag tror säkert, och hoppas, att det finns massa starka kvinnor därute som är helt ok med att visa sina underbara kroppar, bröst, rumpor, magar, ben, you name it. Go for it liksom! Det är ju bara helt fantastiskt härligt!

Känslan jag fick under konserten var dock inte att det var tjejer som kastade sig upp på scenen för att de ville visa sina boobs. Det var tjejer som pressades till att göra det. Jag kan ha fel, men det var så jag uppfattade situationen. Och där tycker jag att Ralph Saenz, sångare i Steel Panther, gör fel som hetsar tjejerna och hetsar publiken.

Trigger 2

Den andra triggern var att det för några dagar sedan uppmärksammades av SVT om att 70 % av alla våldtäktsoffer drabbas av tonic immobility. Offret klarar alltså inte av att göra något motstånd utan ”fryser” och kan inte göra något åt sin situation.

Detta är något som samhället skuldbelägger och något som leder till att vi inte tror på brottsoffret. Varför slogs du inte? Varför skrek du inte? Hur kan du inte ha några blåmärken? osv. Låt oss säga att vi istället skulle prata om ett rån, där offret känner sig hotad och därmed överlämnar sin mobiltelefon eller varför inte dagskassan i en affär. I det läget frågar vi inte varför offret inte slogs för sin telefon/pengarna.

Tankarna hos mig

Idag känner jag mig nedstämd och kanske framförallt fundersam. Jag tänker på de gånger jag har sagt nej, men inte blivit lyssnad på. Detta får mig inte längre att må dåligt, det har processats tillräckligt med psykologen för att jag ska må bra. Men  samtidigt vet jag att min ADHD gör att jag har svårt att sätta gränser och kanske framförallt kräva att mina gränser hålls.

Hålla gränser handlar om så mycket mer än min kropp. Det kan handla om jobbsituationer, vänskapsrelationer eller vardagshändelser på stan. Både stora och små sammanhang helt enkelt. Och nu när jag är medveten om mitt problem så kan jag också medvetet träna mig i dessa situationer. Även om hela mitt väsen säger åt mig att agera annorlunda.

Men det jag tänker på idag är det drömmen handlade om. Hur skulle jag reagera, om någon utnyttjade mig och min kropp mot min vilja idag? Skulle jag vara tydligare? Skulle jag slåss? Jag vet inte, och det är det som skrämmer mig. Att inte veta om jag skulle klara att kräva gränser.

 

 

Well, efter att ha fått en sallad som smakade aceton och att min väska sen gick sönder på väg till Ica så känns det som att det är lika bra att acceptera att den här dagen är skit. Gränser or no gränser…

Posted on

Varje dag ska han kikna av skratt

Jag och Anton på morfars båt

Jäklarns vad tiden går snabbt och vad mycket jag har att göra. Kul, men svårt att hinna med allt. Och svårt att hitta balansen mellan att vara företagare, mamma, fru och få tid för återhämtning. Det dåliga samvetet gnager ständigt från något håll.

Jag har ju hela tiden vetat att beslutet att bli min egen skulle föra med sig mer jobb, men också en större frihet att kunna utföra det jobbet under mina villkor. Något som verkligen stämmer och jag älskar det. Jag jobbar dagar, kvällar och helger. När kreativiteten faller på och när jag har orken. Men jag kan också ta en paus och vila när det behövs

Men det är helt klart tufft att sitta och jobba på kvällar eller helger när Anton är ledig och märka på honom att han undrar varför inte mamma är med honom och pappa och leker eller myser. Det dåliga samvetet säger att jag är en värdelös mamma.

Jag vet att jag är en helt ok mamma, ibland tom riktigt bra. Det gäller bara att komma ihåg det de där gångerna som jag väljer att jobba istället för att busa med min unge.

Min regel är att varje dag måste innehålla åtminstone lite bus och lite mys. Varje dag ska jag få honom att kikna av skratt. Och varje dag ska han veta att jag älskar honom. På så sätt motar vi bort det dåliga samvetet tillsammans.

Jag är nog en ganska bra mamma ändå.

Posted on

Det ordnar sig – ett år senare

Idag är det ett år sedan jag, fylld av både ångest och lättnad, klev in genom dörrarna på Svenska Spel. Denna gången skulle vara den sista som anställd. Jag kom dit för att säga upp mig.

Efter nästan ett år som sjukskriven hade jag fattat beslutet att istället för att försöka gå tillbaka till något som inte passade mig, skulle jag istället våga satsa på mina drömmar och våga tro mig själv. Jag hade ingen tydlig bild av vad det egentligen var jag tänkte göra med RockEm, men min ständige påhejare Johne tjatade sitt mantra.

”Jag har sett dig i action, och jag vet att du klarar vad som helst. Du måste bara komma ihåg det själv.”

Ibland är det skönt att ha jobbat ihop, det gav liksom lite mer tyngd till de där orden. På vägen ut lämnade jag glatt in mitt passerkort till Matilda (tror jag) i repan. Ångesten var borta.

Exakt vad jag skulle göra blev helt plötsligt inte det viktigaste att komma på. Och jag hade ju faktiskt mina tre månades uppsägningstid att bestämma mig.

Vägen har definitivt inte varit rak, det är den fortfarande inte och kommer nog aldrig vara. Jag gillar kringelvägar. Jag vill otroligt många saker och tar några i taget. Jag vet att jag kommer misslyckas med vissa och några kommer bli succéer. Huvudsaken är att jag vågar och att jag mår bra.

Företaget har varit aktivt sen november. Idén med I Heat You kickades igång i januari och jag tror att jag blev sugen på att hjälpa företag med content i februari. Idag går företaget med vinst så vi klarar oss och kan investera lite i framtiden och innovation. Trots alla som sagt att det skulle vara omöjligt att få det att gå runt så fort.

Så kanske har han rätt den där snubben jag är gift med ändå. Kanske klarar jag vad som helst. Oavsett vilket så vet jag nu att ”Det ordnar sig”.

be-unique-rosabak-original

Posted on

Geek Girl Meetup – Better togetHer

Swosch sa det så var ännu en tripp till fastlandet över. Återigen är jag helt slut. Det känns nu när jag sitter på Expresso house vid centralen och väntar på att bussen ska ta mig till Nynäshamn och färjan hem. Hjärnan är helt tom och jag vill helst bara somna.

Kom till Stockholm i fredags och spenderade dagen med att försöka undvika ösregnet och inte bli alltför blöt. Det blev en tidig kväll med hämttacos i hotellsängen. En kan ha det värre. Mycket välbehövd egentid. Jag kanske är tråkigast i hela världen. Men det är ok. Min hjärna och min själ behöver vila och vara själv.

frukost-destinationgotland
Frukost på färjan
rockem-distansarbete
Ösregn ute – tid att jobba
zocalo-takeaway
Nom nom nom

Igår var det då äntligen dags för Geek Girl Meetups event Better TogetHer. Jag har haft två helt fantastiskt inspirerande dagar. Vilka coola kvinnor det finns i Sverige! Jag har:

  • blivit riktigt peppad till att våga tro på mig själv ännu lite mer
  • smygstartat igång ett projekt till
  • fattat att jag behöver börja bygga ett team kring det nya projektet
  • hittat potentiell samarbetspartner
  • provat VR och träffat en blåval
  •  fått tips om att fotografera normkritiskt
  • och en massa mer som snurrar runt i hjärnan

Nu tänker jag inte tänka mer förrän imorgon… typ…

IMG_2470
Denna pryl läser av hjärnvågorna och öronen visar hur hjärnan arbetar. Mina stod rakt upp hela tiden, vilket visade på att jag var fokuserad. /fröken jag kan inte koppla av
Posted on

Fastlandsbesök x 2

För snart två veckor sen var jag till Borås för att kolla på spännande saker en kan göra med textilier. Det får du läsa mer om på IHeatYou.se (håll koll där, nu börjar det hända spännande saker… även om sidan är under uppbyggande…).

I onsdags satte jag mig på båten igen. Denna gången är det dags för NPF-forum. På onsdagskvällen hade jag dessutom bokat in mig på talarövningar på SVT med Geek Girl Meetup.

Talarövning på SVT
Talarövningen var spännande, inspirerande, utmanande och kändes bra helt enkelt. Framförallt var det stärkande att se alla kvinnor från 13 till pensionär och deras livshistorier och utmaningar. Häftigt att vara i ett rum som enbart bestod av kvinnor och se hur många växte i den miljön. Det får mig att se fram emot helgens konferens med Geek Girl ännu mer.

NPF-forum
Två dagar med ständigt ny information, tankar om mig själv, om Anton och om hur vårt liv som familj kommer att se ut var minst sagt utmanande. Jag blev både inspirerad och fick hopp, och samtidigt så arg över hur samhället ser ut. Inget nytt där egentligen, jag var ju redan ganska förbannad på den punkten. Men ibland känns det mer hopplöst än annars.

Framtiden
Med lite distans väljer jag dock att fokusera på det positiva, försöka leva i nuet och låta bli att oroa mig för en framtid som jag inte vet hur den kommer att se ut. Jag blev också mer stärkt i min tro på att alla behövs och att samhället och företag mår bättre av mångfald på alla plan. Och det tar jag med mig.

Posted on

Summarn kummar med batteriladdning

homeoffice-öjars-sun

Jag har haft några veckor med riktigt mycket jobb. Även om det är så sjukt roligt så kanske det blivit lite för mycket egentligen. Och inte så mycket återhämtning som jag behöver.

Men nu kommer tiden för batteripåfyllnad. I helgen har vi varit ute mer än vi nog någonsin varit som familj. Vi har rensat i rabatter, planterat nya blommor, städat, ställt ut de första utemöblerna (resten får vänta tills vi har middagsgäster, blir så mycket att flytta vid gräsklippning), klippt gräset, skapat ett jordgubbsland i en pallgrage och en massa annat.

anton-sork-äppelträd

Vädret har varit helt fantastiskt, igår gick jag runt i arbetsbyxor och linne och bara njöt när jag jagade liten sork i änget. Vårt egna änge, det är så coolt.

Det härliga vädret verkar fortsätta och idag har jag suttit ute några timmar och både andats och jobbat. Går förvånansvärt bra att sitta med datorn i solen faktiskt. Det trodde jag inte.

Med ljudbok i ena örat, fågelkvitter och hummelbrummande i det andra och solen som lockar fram årets första fräknar har jag det faktiskt rätt bra. Och även om jag jobbar en del så fylls batterierna på snabbare än de dras ur. Det här ska jag göra flera gånger!

 

Posted on

Entreprenörskärlek

 

Det är en sprudlande glädjekänsla som allt oftare sprider sig genom kroppen. Helst hade jag velat sjunga högt, dansa galet och fnittra ohämmat, flera gånger om dagen. Jag känner mig nyförälskad. Kanske som om jag precis gått med i en sekt, och hittat rätt. Jag har kommit hem helt enkelt.

Det är all den härliga energi, pepp, kärlek och hjälpsamhet i världen av entreprenörer (och här räknar jag in fler än bara egna företagare) som väcker detta i mig.  Entreprenörskapsvärlden är verkligen speciell.

Entreprenörskapsvärlden är full av hjälpsamma människor. Alla har ju börjat (mer eller mindre) från noll, och vet vikten av att hjälpa varandra, att bolla idéer och att nätverka. If I scratch your back så kanske du scratchar min senare. Entreprenörer hjälper varandra att komma längre och utvecklas helt enkelt. Jag älskar det!

Det är drivna människor, som på riktigt anser att det mesta är möjligt. Och kanske framförallt så uppmuntrar den till att försöka. Det är inte hela världen om en misslyckas. För då har du iaf försökt.

Så tack alla entreprenörer jag har runtomkring mig. Vissa nära, själsligt och rumsligt, vissa längre bort och vissa som inspiratörer. Nu är jag en av er. Och det är så jäkla häftigt!

emma-kiss-rockem

Posted on

Vad gör du egentligen?

En del saker sägs på riktigt, en del kanske bara i mitt huvud. Ibland är det svårt att veta skillnaden. Speciellt med en hjärna som är näst intill omöjlig att stänga av.

Här är iaf vad det är jag egentligen gör nu 🙂

Random bekant: Vad är det du gör nu egentligen? Du målar om möbler eller?

Jag: Nja, det började väl lite där men den största delen av tiden konsultar jag som content manager.

Random bekant: Jahaaaaaaaa (ser väldigt förvirrad ut och verkar nervös för att jag ska förstå att hen inte fattar vad jag pratar om)

Jag: Ja, alltså jag hjälper företag att stärka sina varumärken genom att visa upp vad de kan och vad de gör. Dels med sociala medier, som Facebooksidor, Instagram eller Twitter t.ex., så de delar med sig av rätt saker och skriver på ett  och dels med innehåll till deras egna hemsidor. Både med statiska sidor och vad det ska stå där, men även med löpande nyheter t.ex. bloggar.

Random bekant: Jahaaaaa. Så du bloggar alltså? Och Facebookar?

Jag: Jepp! Fast på ett strategiskt och varumärkesbyggande sätt.

Random bekant: Men kan de inte göra det själva?

Jag: De allra flesta idag har absolut koll på hur man lägger upp en status på Facebook. Det är inte så svårt, bara att skriva och klicka publicera. Men det kluriga kan vara att skriva på rätt sätt och hålla ihop strategin. Veta varför en delar olika saker. Analysera vad som fungerar och agera på det. Alla tycker inte att det är lätt att skriva på ett intressant och fångande sätt. Sen tar det ju tid också. Du ska ju både ta reda på vad det är du ska skriva om, hålla koll på vad som händer på marknaden, fota, redigera bilder osv.

Random bekant: Så du målar inte möbler alltså?

Jag: Nej, bara för skojs skull.

Random bekant: Trist, men det kanske är roligt att sitta på Facebook hela dagarna. Höhö *blink blink*

Jag: Jo, det är riktigt roligt att få jobba med olika företag på helt skilda marknader och möta deras olika utmaningar. Jag får verkligen ta vara på det jag är bäst på och tycker är roligast. Jag får varje dag vara superkreativ och dessutom hela tiden tänka strategiskt och analytiskt.

Random bekant: Jaha. Det låter ju roligt. Fast man kan ju inte vara både analytisk och kreativ.

Jag: Jo.